đề thi thpt quốc gia năm 2016 môn tiếng anh có đáp án (Đề 05)

Gửi bởi: vào ngày 2016-02-28 09:51:35 || Kiểu file: DOC

Nội dung tài liệu Tải xuống

Các tài liệu liên quan

Loading...

Thông tin tài liệu

SỞ GD-ĐT HÀ TĨNH TRƯỜNG THPT TRẦN PHÚ ĐỀ THI THỬ THQG - NĂM HỌC 2014 - 2015 MÔN: TIẾNG ANH Thời gian làm bài: 90 phút (không kể thời gian giao đề) Mã đề thi 05 Họ, tên thí sinh:.......................................................................... Số báo danh:............................................................................... Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions: Question 1: A works B.



stops C.



washes D.



speaks Question 2: A.



coughed B.



ploughed C.



laughed D.



touched Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in position of the primary stress in each of the following questions: Question 3.



A.



open B.



happen C.



offer D.



begin Question 4.



A.



difficulty B.



simplicity C.



discovery D.



commodity Question 5.



A.



understand B.



geographical C.



international D.



Undergraduate Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions: Question 6.



Mr.



Young is not only healthy ________ also cheerful.



A.



and B.



both C.



but D.



With Question 7.



If I had studied harder, I________better in the last exam.



A.



would do B.



would have done C.



had done D.



wouldn’t have done Question 8.



The larger the apartment, the _______ the rent is.



A.



expensive B.



more expensive C.



expensively D.



most expensive Question 9.



Nam wanted to know what time _______.



A.



the movie began B.



the movie begins C.



does the movie begin D.



did the movie begin Question 10.



On attaining maximum size, _______ by drawing itself out and dividing into two daughter amoebas, each receiving identical nuclear materials.



A.



the reproduction of the amoeba B.



the amoeba, which reproduces C.



reproducing the amoeba D.



the amoeba reproduces Question 11.



I have never forgotten that village ______ I was born and grew up.



A.



which B.



which in C.



where D.



When Question 12.



________ had she opened the door than the phone rang.



A.



Hardly B.



No sooner C.



Scarcely D.



Barely Question 13.



Peter: “Thanks a lot for your wonderful gift.” – Mary: “____________” A.



You are welcome B.



Thank you C.



Cheers D.



Have a good day Question 14.



Tim: “____________” – Jeycy: “Certainly” A.



Welcome back! B.



What are you doing there? C.



I’m sorry I am late D.



May I borrow a pencil , please? Question 15.



Thanks to the laser beams, at last, he could get rid of the __________birthmark on his face.



A.



normal B.



abnormal C.



abnormality D.



Abnormally Question 16.



That beautiful girl died of an________ morphine.



A.



overweight B.



overhear C.



overdo D.



Overdose Question 17.



We usually do go by train, even though the car _________ is a lot quicker.



A.



travel B.



journey C.



trip D.



Voyage Question 18.



Jack apologised _________ not being able to come to Jane’s party.



A.to B.



about C.



of D.



For Question 19.



Did he ______ the doctor’s appointment? A.



do B.



have C.arrange D.



Make Question 20.



Do you _____ your new roommate, or do you two argue? A.



keep in touch with B.



get along with C.



on good terms with D.get used to Question 21.



After months of testing, the Russian space scientists _______ a space suit that works better than any other in history.



A.



came to B.



came up with C.



came up to D.came out with Question 22.



The boss _____ when he found out that one of his employees cheated off.



A.



hit the roof B.



saw pink elephants C.



made his blood boil D.



brought the house down Question 23.



I’m not surprised that Tom is ill.



He’s been _____ for a long time.



It was bound to affect his health sooner or later.



A.



having his cake and eating it B.



burning the candle at both ends C.



playing with fire D.



going to town.



Question 24.



Let’s go out for dinner, _______? A.



don’t we B.



will you C.



shall we D.



won’t you Read of the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks We are using up the world’s petroleum.



We use (25) ______ in our cars and to heat our building in winter.



Farmers use petrochemicals to (26) ____ the soil rich.



They use them to kill insects (27) ______ eat plants.



These chemicals go (28) ______ rivers and lakes and kill the fish there.



Thousands of pollutants also go into the air and pollute it.



Winds carry this (29) _____ air to other countries and other continents.



Poor farmers use the same land over and (30) _____ The land needs a rest so it will be better next year.



However, the farmers must have food this year.



Poor people cut down forests (31) _____ firewood.



In some areas when the trees are gone, the land (32) ______ desert.



Poor people can’t save the environment for the (33) _____ .



This is not a problem for one country or one area of the world.



It is a problem for all- humans.



The people and the nations of the world must work together to (34) _______ the world’s resources.



Question 25.



A.



it B.



them C.



that D.



those Question 26.



A.



work B.



change C.



make D.



let Question 27.



A.



what B.



who C.



whom D.



which Question 28.



A.



out B.



for C.



at D.



into Question 29.



A.



pollute B.



polluting C.



polluted D.



pollution Question 30.



A.



over B.



again C.



repeatedly D.



repeating Question 31.



A.



of B.



for C.



with D.



at Question 32.



A.



gets B.



changes C.



turns D.



becomes Question 33.



A.



future B.



time being C.



times D.



period Question 34.



A.



recycle B.



preserve C.



keep D.



reuse Read of the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 35 to 44 Since the world became industrialized, the number of animal species that have either become extinct or have neared extinction has increased.



Bengal tigers, for instance, which once roamed the jungles in vast numbers, now number only about 2,300.



By the year 2025, it is estimated that they will become extinct.



What is alarming about the case of the Bengal tiger is that this extinction will have been caused almost entirely by poachers who, according to some sources, are not always interested in material gain but in personal gratification.



This is an example of the callousness that is contributing to the problem of extinction.



Animals, such as Bengal tiger, as well as other endangered species, are valuable parts of the world’s ecosystem.



International laws protecting these animals must be enacted to ensure their survival and the survival of our planet.



Countries around the world have begun to deal with the problem in various ways.



Some countries, in an effort to circumvent the problem, have allocated large amounts of land to animal reserves.



They then charge admission prices to help defray the costs of maintaining the parks, and they often must also depend on world organizations for support.



This money enables them to invest in equipment and patrols to protect the animals.



Another response to the increase in animal extinction is an international boycott of products made from endangered species.



This has had some effect, but by itself it will not prevent animals from being hunted and killed.



Question 35.



What is the main topic of the passage? A.



the Bengal tiger B.



international boycott C.



endangered species D.



problems with industrialization Question 36.



Which of the following is closest in meaning to the world “alarming” in the first paragraph? A.



dangerous B.



serious C.



gripping D.



distressing Question 37.



The word “poachers” as used in the first paragraph could best be replaced by which of the following? A.



illegal hunters B.



enterprising researchers C.



concerned scientists D.



trained hunters Question 38.



The word “callousness” in the first paragraph could best be replaced by which of the following? A.



indirectness B.



independence C.



incompetence D.



insensitivity Question 39.



The above passage is divided into two paragraphs in order to contrast_______.



A.



a problem and a solution B.



a statement and an illustration C.



a comparison and contrast D.



specific and general information Question 40.



What does the word “This” in the first paragraph refers to in the passage? A.



Bengal tigers B.



Interest in material gain C.



Killing animals for personal satisfaction D.



The decrease in the Bengal tiger population Question 41.



Which of the following could best replace the word “allocated” in the second paragraph? A.



set aside B.



combined C.



organized D.



taken off Question 42.



The word “defray” in the second paragraph is closest in meaning to which of the following? A.



lower B.



raise C.



make a payment on D.



make an investment toward Question 43.



What does the term “international boycott” in the second paragraph refer to? A.



buying and selling of animal products overseas B.



a refusal to buy animal products worldwide C.



a global increase in animal survival D.



defraying the cost of maintaining national parks Question 44.



Which of the following best describes the author’s attitude? A.



forgiving B.



concerned C.



vindictive D.



surprised Read of the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 45 to 54 One of the seven wonders of the ancient world, the Great Pyramid of Giza was a monument of wisdom and prophecy built as a tomb for Pharaoh Cheops in 2720 B.C .



Despite its antiquity, certain aspects of its construction makes it one of the truly wonders of the world.



The thirteen- acre structure near the Nile river is a solid mass of stone blocks covered with limestone.



Inside are the number of hidden passageways and the burial chamber of the Pharaoh.



It is the largest single structure in the world.



The four sides of the pyramid are aligned almost exactly on true north, south, east and west-an incredible engineering feat.



The ancient Egyptians were sun worshippers and great astronomers, so computations for the Great Pyramid were based on astronomical observations.



Explorations and detailed examinations of the base of the structure reveal many intersecting lines.



Further scientific study indicates that these represent a type of timeline of events – past, present and future.



.



Many of the events have been interpreted and found to coincide with known facts of the past.



Others are prophesied for future generations and are currently under investigation.



Many believe that pyramids have supernatural powers and this one is no exception.



Some researchers even associate it with extraterrestrial beings of ancient past.



Was this superstructure made by ordinary beings, or one built by a race far superior to any known today? Question 45.



What has research of the base revealed? A.



there are cracks in the foundation B.



Tomb robbers have stolen the Pharaoh’s body C.



The lines represent important events D.



A superior race of people built in Question 46.



Extraterrestrial beings are__________.



A.



very strong workers B.



astronomers in the ancient times C.



researchers in Egyptology D.



living beings from other planets Question 47.



What was the most probable reason for providing so many hidden passages A.



To allow the weight of the pyramid to settle evenly B.



To permit the high priests to pray at night B.



To enable the Pharaoh’s family to bring food for his journey to the afterlife D.



To keep grave robbers from finding the tomb and the treasure buried with the pharaoh Question 48.



The word feat in the first paragraph is closet in meaning to __________.



A.



accomplishment B.



Appendage C.



festivity D.



structure Question 49.



What do the intersecting lines in the base symbolize? A.



Architects’plan for the hidden passages B.



Pathways of the great solar bodies C.



Astrological computations D.



Dates of important events taking place throughout time Question 50.



In the second passage , the word ‘ prophesied’ is closest in meaning to __________.



A.



affiliated B.



precipitated C.



terminated D.



foretold Question 51.



What is the best title for the passage? A.



Symbolism of the Great Pyramid B.



Problems with the Construction of the Great Pyramid C.



Wonders of the Great Pyramid of Giza D.



Exploration of the Burial Chamber of Cheops Question 52.



On what did the ancient Egyptians base their calculations? A.



Observation of the celestial bodies B.



Advanced technology C.



Advanced tools of measurement D.



knowledge of the earth’s surface Question 53.



Why was the Great Pyramid constructed? A.



As a solar observatory B.



As a religious temple C.



As a tomb for the Pharaoh D.



as an engineering feat Question 54.



Why is the Great Pyramid of Giza considered one of the seven wonders of the world? A.it is perfectly aligned with the four cardinal points of the compass and contains many prophecies B.



It was selected of the tomb of Pharaoh Cheops C.



It was built by a super race D.



It is very old Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the words SIMILAR in meaning to the underlined words in each of the following questions: Question 55.



“It is a really difficult matter to decide how to solve now.



I will need time to think it over”.



A.



to sleep on it.



B.



to make it better C.



to make up for it D.



to think out of time Question 56.



"The teacher gave some suggestions on what could come out for the examination." A.



effects B.



symptoms C.



hints D.



demonstrations Question 57.



"He was asked to account for his presence at the scene of the crime" A.



complain B.



exchange C.



explain D.



arrange Question 58.



"I could see the finish line and thought I was home and dry" A.



homeless B.



hopeful C.



successful D.



unsuccessful Question 59.



"The shop assistant was totally bewildered by the customer's behaviors." A.



disgusted B.



puzzled C.



angry D.



upset Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions Question 60.



I didn’t want going to church this morning because it was raining hard A B C D Question 61.



They have been living here since 20 years up to present A B C D Question 62.



My father asked me where had I gone the night before.



A B C D Question 63.



Genetic engineering is helping researchers unravel the mysteries of previously incurable A B diseases so that they can get to its root causes and find cures.



C D Question 64.



The novelist Shirley Hazzard is noted for the insight, poetic style, and sensitive she A B C demonstrates in her works.



D WRITING Part I.



Finish each of the following sentences in such a way that it means the same as the sentence printed before it.



Question 65.



He pretended to be enjoying himself, but he wasn’t really.



- He acted ……………………………………………..............………….....……. Question 66.



Although he was very tired, he tried to finish his last race - However……………………............................................................……………. Question 67.



We couldn't go out because of the heavy rain.



- The heavy rain....................................................................................................... Question 68.



It's a long time since I last met her - I have……………………………………………………………………..……… Question 69.



The water was so cold that we couldn’t swim.



- It was .................................................................................................................... Part II.



In about 140 words, write a paragraph about the disadvantages of technological advancement.



………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….... -----------THE END----------- ĐÁP ÁN (64 x 0,125 = 8điểm) Câu Đáp án Câu Đáp án 1 C 33 A 2 B 34 B 3 D 35 C 4 A 36 D 5 B 37 A 6 C 38 D 7 B 39 A 8 B 40 C 9 A 41 A 10 D 42 C 11 C 43 B 12 B 44 B 13 A 45 C 14 D 46 D 15 B 47 D 16 D 48 A 17 B 49 D 18 D 50 D 18 D 51 C 20 B 52 A 21 B 53 C 22 A 54 A 23 B 55 B 24 C 56 D 25 A 57 C 26 C 58 C 27 D 59 B 28 D 60 B 29 C 61 C 30 A 62 B 31 B 63 D 32 D 64 C WRITING: 2 điểm Part I.(0,5 điểm) Question 65.



He acted as if he had been enjoying himself Question 66.



However tired he was, he tried to finished his last race Question 67.



The heavy rain prevented us from going out Question 68.



I have not met her for a long time Question 69.



It was such cold water that we couldn’t swim.



Part II.( 1,5 điểm) Giám khảo tự quyết định dựa trên các yêu cầu sau - Đáp ứng được cấu trúc của đoạn văn ( Topic sentence, supporting ideas, concluding sentence): điểm tối đa là 0,5 điểm - Đáp ứng được yêu cầu về nội dung của đề: điểm tối đa là 0,5 điểm - Sử dụng linh hoạt và chính xác một số cấu trúc ngữ pháp , sử dựng được vốn từ vựng phong phú, bài văn viết trôi chảy, mạch lạc, đáp ứng được độ dài theo yêu cầu của đề: điểm tối đa là 0,5 điểm - Sai dưới 4 lỗi về cấu trúc ngữ pháp, từ vựng không trừ điểm.



Sai trên 4 lỗi trừ điểm, đặc biệt các lỗi nặng trừ 0,1 điểm.